Speaker system - no sound

Having trouble with your mintyPi build? Post your questions here!
Post Reply
jjjmranch
Posts: 6
Joined: Sun Feb 04, 2018 8:27 pm

Speaker system - no sound

Post by jjjmranch » Mon May 28, 2018 7:45 pm

Setting the system volume to 100% and when we back out of the menu, it resets it to 0%. Is there any way to fix this and stop this from happening? Are there any other reasons that would cause the MintyPi to have no sound??

Thanks!

User avatar
Helder
Trailblazer
Trailblazer
Posts: 2237
Joined: Thu May 05, 2016 8:33 am
Location: Fall River, MA
Has thanked: 1161 times
Been thanked: 2799 times

Re: Speaker system - no sound

Post by Helder » Mon May 28, 2018 10:54 pm

I don't know the cause but it's usually software related, when I had this happen I just redid the whole SD card image again and all was good.
My Sale Threads:

Retro PSU, 3.5A output!


Chat with me and other members


Don't contact me about obtaining my board files (as you will not get them). Don't contact me about any of my boards if they are sold out, they will be restocked as soon as I can get them.


Don't support thieves like ckliang who copied my AIO to resell and is now cloning the mintyPi, support the original creators and not the thieves!

jjjmranch
Posts: 6
Joined: Sun Feb 04, 2018 8:27 pm

Re: Speaker system - no sound

Post by jjjmranch » Sun Jun 17, 2018 3:27 pm

in the latest build guide, the speaker is connected directly to the front side of the board on SPK+ and SPK-, then the sound card is connected to the AUD In and AUD Gnd pads on the back of the board. On the sound card is there still a small jumper wire that needs to be installed between C1 and the pin right next to it (shown at 12:27/15:48 in the latest build guide) where the speaker would be connected to if it weren't directly connected to the front side of the board?

Also, every time we try to set the system volume slider up from 0% to say 100% in the settings it resets back to 0% when we close out of the settings. We go back into the settings menu and the system volume is set back to 0%. Is this the issue or is the wiring on the soundcard the issue? We could rip the whole thing apart and directly connect the speaker to the soundcard as you have shown at 12:27/15:48 in the latest build guide, but we thought we would see if you could help give us an answer before we had to do that. Thanks for your help. Everything works now except the sound, but we would really like to get this working. Is there a way to troubleshoot to determine if it a software or a hardware issue, or a wiring issue?

User avatar
Helder
Trailblazer
Trailblazer
Posts: 2237
Joined: Thu May 05, 2016 8:33 am
Location: Fall River, MA
Has thanked: 1161 times
Been thanked: 2799 times

Re: Speaker system - no sound

Post by Helder » Mon Jun 18, 2018 5:46 pm

I don't know if it's a hardware things since I redid the software and it fixed it for me, but I could be wrong. Best bet is do the software part and remove the hardware then mess with audio settings and see if it acts the same. If it's good then install hardware but leave wiring out to the pcb and test again if good then test the speaker and pcb install. Something somewhere will be the issue.
My Sale Threads:

Retro PSU, 3.5A output!


Chat with me and other members


Don't contact me about obtaining my board files (as you will not get them). Don't contact me about any of my boards if they are sold out, they will be restocked as soon as I can get them.


Don't support thieves like ckliang who copied my AIO to resell and is now cloning the mintyPi, support the original creators and not the thieves!

User avatar
rodocop
Posts: 1226
Joined: Mon Aug 22, 2016 3:14 pm
Location: Saskatchewan
Has thanked: 490 times
Been thanked: 433 times

Re: Speaker system - no sound

Post by rodocop » Wed Jun 20, 2018 3:07 pm

Do you have pics of the wiring of your sound card. That issue is seen when the USB sound card is not detected. (In my experience)

Being able to see the data and power connections to the pi and sound card, as well as the speaker will be helpful.

Also, when starting the minty pi, do you see the splash screen video, and get any sound? If you do not see the splash video that you can assume the usb card is not being detected, and it is likely a wiring issue, or the card is damaged.

jjjmranch
Posts: 6
Joined: Sun Feb 04, 2018 8:27 pm

Re: Speaker system - no sound

Post by jjjmranch » Mon Jul 23, 2018 7:24 pm

It's been fixed. Now onto the monitor cable issue.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests