Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Show off your completed Game Boy Zero, or post your build logs here!
snoek09
Posts: 134
Joined: Sat May 20, 2017 3:06 am
Location: Amsterdam, The Netherlands
Has thanked: 43 times
Been thanked: 38 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by snoek09 » Sat Nov 11, 2017 6:40 am

Is it possible to get stereo sound using this screen and wiring it to a jack plug?
I'm only getting sound from the left channel when I do this.

User avatar
VeteranGamer
Posts: 1329
Joined: Thu Jan 26, 2017 11:12 am
Location: London, UK
Has thanked: 390 times
Been thanked: 700 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by VeteranGamer » Sat Nov 11, 2017 6:46 am

snoek09 wrote:
Sat Nov 11, 2017 6:40 am
Is it possible to get stereo sound using this screen and wiring it to a jack plug?
I'm only getting sound from the left channel when I do this.
how have you got it wired.....

like this...

Image

or like this....

Image


you might even be able to scrap the amp....
and wire first up the the volume wheel
then to the headphone socket....
finallly wire up to speakers

its worth a try


.

snoek09
Posts: 134
Joined: Sat May 20, 2017 3:06 am
Location: Amsterdam, The Netherlands
Has thanked: 43 times
Been thanked: 38 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by snoek09 » Sat Nov 11, 2017 6:49 am

Wired from the HDMI jack connection pads directly to another jack, pin 1, 2 and 5 only.

If I plugin a headphone directly into the HDMI screen jack I also only get mono sound.
Is that normal or do I need to change some config?

I do get stereo sound if the plug isn't inserted all the way in.
Last edited by snoek09 on Sat Nov 11, 2017 6:56 am, edited 1 time in total.

User avatar
VeteranGamer
Posts: 1329
Joined: Thu Jan 26, 2017 11:12 am
Location: London, UK
Has thanked: 390 times
Been thanked: 700 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by VeteranGamer » Sat Nov 11, 2017 6:56 am

snoek09 wrote:
Sat Nov 11, 2017 6:49 am
Wired from the HDMI jack connection pads directly to another jack, pin 1, 2 and 5 only.

If I plugin a headphone directly into the HDMI screen jack I also only get mono sound.
Is that normal or do I need to change some config?
you should get stereo....
what are you listening too (is that stereo or mono)

and when you mean mono....
is that sound or only left headphone is working

.

snoek09
Posts: 134
Joined: Sat May 20, 2017 3:06 am
Location: Amsterdam, The Netherlands
Has thanked: 43 times
Been thanked: 38 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by snoek09 » Sat Nov 11, 2017 7:00 am

I do get stereo sound if the plug isn't inserted all the way in.
Otherwise only left channel.

User avatar
VeteranGamer
Posts: 1329
Joined: Thu Jan 26, 2017 11:12 am
Location: London, UK
Has thanked: 390 times
Been thanked: 700 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by VeteranGamer » Sat Nov 11, 2017 7:03 am

snoek09 wrote:
Sat Nov 11, 2017 7:00 am
I do get stereo sound if the plug isn't inserted all the way in.
Otherwise only left channel.
is this on the screen itself
or on the extension you've done....

could it be an issue with what your plugging in....

snoek09
Posts: 134
Joined: Sat May 20, 2017 3:06 am
Location: Amsterdam, The Netherlands
Has thanked: 43 times
Been thanked: 38 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by snoek09 » Sat Nov 11, 2017 7:12 am

It's on the screen itself. I've tried with several different plugs and all the same result.
I did notice the jack connector on the screen is not completely level.

User avatar
VeteranGamer
Posts: 1329
Joined: Thu Jan 26, 2017 11:12 am
Location: London, UK
Has thanked: 390 times
Been thanked: 700 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by VeteranGamer » Sat Nov 11, 2017 7:22 am

snoek09 wrote:
Sat Nov 11, 2017 7:12 am
It's on the screen itself. I've tried with several different plugs and all the same result.
I did notice the jack connector on the screen is not completely level.
im a bit stumped.....
it should work perfectly from the screen.....

you could be unlucky and have a dodgy socket (there have been a few different varients of the screen flowing around)

one way of bypassing the socket is to wire from underneath, when you seperate the screen from the board you have access to the 3 points
Ground
Right
Left


its one way of eliminating if the socket is at fault....


.

snoek09
Posts: 134
Joined: Sat May 20, 2017 3:06 am
Location: Amsterdam, The Netherlands
Has thanked: 43 times
Been thanked: 38 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by snoek09 » Sat Nov 11, 2017 8:57 am

I'm stumped as well. Removed the socket and wired to the 3 connections; same issue.

So it's either some configuration issue or I can try with another jack socket.

User avatar
VeteranGamer
Posts: 1329
Joined: Thu Jan 26, 2017 11:12 am
Location: London, UK
Has thanked: 390 times
Been thanked: 700 times

Re: Veteran's 2nd GBZ (HDMI Screen) (Completed)

Post by VeteranGamer » Sat Nov 11, 2017 11:49 am

snoek09 wrote:
Sat Nov 11, 2017 8:57 am
I'm stumped as well. Removed the socket and wired to the 3 connections; same issue.

So it's either some configuration issue or I can try with another jack socket.

you can always just try a fresh install of retropie and see if that changes anything.....

i really didnt mess around with the audio setting within retropie, apart from the level of the volume....
you could always try selecting HDMI as default output (i'm not sure if i did that)

but i did edit the config (these shouldnt really affect the sound, but may be of some help)

Image



.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 9 guests